NPK

is het eerste dat bij je opkomt als je deze lettercombinatie ziet? Nietluisterende planten kap? Natte planten kwaal?
Bijna, maar niet helemaal. Deze drie letters zie je op bijna elke verpakking met kunstmest en beschrijven de belangrijkste macro-elementen erin:

N (Nitrogen) – Stikstof
P (Phosphorus) – Fosfor
K (Potassium) – Kalium

Deze drie letters en de bijbehorende cijfers vertegenwoordigen het gewichtspercentage van elke voedingsstof in de respectieve verpakking. Zo bevat onze meststof (link naar mestproduct) NPK 8-5-1, wat betekent dat het 8% stikstof, 5% fosfor en 1% kalium bevat.

Stikstof (N) – groei, ontwikkeling en kleur speciaal voor blad en stengels
Over het algemeen stimuleert stikstof de algehele groei en snellere ontwikkeling van de plant. Daarom is het belangrijk dat de planten meer stikstof krijgen tijdens het groeiseizoen (lente, zomer), terwijl de hoeveelheid stikstof in het najaar voor de winter/rustperiode moet worden verminderd. Anders zal de plant zich blijven ontwikkelen en nieuwe spruiten vormen die niet genoeg kunnen rijpen om het winterseizoen te overleven. Daarom hebben we voor het herfstseizoen een Winter-slaap gemaakt (link), die speciaal is aangepast voor de winterperiode om de plant te helpen zijn scheuten te laten rijpen en zijn immuniteit te versterken.
Meststoffen met een bijzonder hoog stikstofgehalte worden vaker gebruikt voor gazons of andere planten waarbij de groei en ontwikkeling van groen blad belangrijker is dan de bloei. Een van de redenen waarom de bladeren van je planten geel beginnen te worden, is een gebrek aan stikstof.

Fosfor (P) – prachtige bloemen en rijk aan fruit
Deze macronutriënt is grotendeels verantwoordelijk voor de ontwikkeling van bloemen, fruit en bessen en helpt de wortels om zich snel in nieuwe grond te vestigen. Door het gebrek aan fosfor zijn de wortels zwak en geeft de plant geen bloemen en vruchten.

Kalium (K) – bescherming en versterking van het immuunsysteem
Kalium is een voedingsstof die alle plantfuncties enorm helpt om precies naar behoefte te functioneren, evenals het immuunsysteem versterkt om ziekten en plagen te voorkomen. Kalium is een essentiële macronutriënt die door planten in grote hoeveelheden wordt gebruikt voor leven, groei en rijping. Het helpt de beweging van water en voedingsstoffen (zoals een efficiëntere opname en gebruik van stikstof) in de plant en kan vooral belangrijk zijn bij koud of extreem droog weer. Kalium is vooral belangrijk voor wortelgewassen zoals wortelen, aardappelen, bieten, enz.